Ter gelegenheid van de invoering van de emissienorm Fase V heeft de ARION 400-serie trekkers van CLAAS een make-over gekregen.

CLAAS heeft ter gelegenheid van de invoering van de emissienorm Stage V de ARION 400-trekkers uitgerust met een reeks nieuwe prestatie verhogende kenmerken. De serie omvat nu zeven modellen met een maximaal vermogen van 90 tot 155 pk met CPM in overeenstemming met ECE R120. Dit betekent dat het nieuwe vlaggenschip, de ARION 470, een maximaal vermogen levert van 155 pk en een maximumkoppel van 631 Nm met CPM.

Alle modellen, van de kleinste ARION 410 tot de krachtigste ARION 470, zijn uitgerust met 4,5-liter viercilindermotoren van Fiat Powertrain, die zijn voorzien van de nieuwste vierkleppentechnologie en turboladers met intercooling. Turboladers vanaf de ARION 430 zijn bovendien uitgerust met een wastegate. Het nabehandelingssysteem van fase V reinigt de uitlaatgassen met een doeltreffende combinatie van SCRoF-technologie (Selected Catalytic Reduction on Filter) en een dieseloxidatiekatalysator (DOC). Dit betekent dat de motoren niet alleen schoon lopen, maar ook nog eens zeer efficiënt zijn, met een laag diesel- en laag AdBlue-verbruik. Een brandstoftank met een inhoud van 140 tot 190 l is voldoende voor lange werkdagen, terwijl de AdBlue-tank van 17 tot 22 l slechts bij elke tweede tankbeurt hoeft te worden bijgevuld.

Alle motoren zijn ook uiterst onderhoudsvriendelijk, met een olieverversingsinterval van 600 uur, naar voren zwenkbare radiatorpanelen die gemakkelijk kunnen worden gereinigd en een voorin gemonteerd luchtfilter dat toegankelijk is en slechts af en toe hoeft te worden schoon gemaakt omdat de cyclonische voorfilter ongeveer 90% van het vuil uit de inlaatlucht verwijdert.

Efficiënte powershift-transmissie

Vanaf de ARION 430 kan de koper kiezen tussen twee beproefde, uiterst efficiënte powershift-transmissies. De QUADRISHIFT (standaard in de ARION 410 en ARION 420) biedt 16 versnellingen vooruit en 16 achteruit, verdeeld in vier groepen met elk vier powershiftsnelheden. De optionele HEXASHIFT-transmissie heeft zes powershiftsnelheden en 24 versnellingen vooruit en achteruit. Een kruipversnelling tot 150 m/u is beschikbaar voor beide transmissievarianten. De HEXASHIFT haalt een topsnelheid van 40 km/h bij 1840 t/min.

Met de QUADRACTIV- en HEXACTIV-automaatfunctie kan voor beide transmissies automatisch worden geschakeld door een voorselectie te maken van ofwel alleen powershift-snelheden (veldmodus) of zowel powershift-snelheden als groepen (wegmodus), waarbij automatisch de juiste powershift-snelheid wordt geselecteerd bij het schakelen van reeksen. Binnen de transmissie-instellingen zijn er drie auto-shift modi (volautomatisch, PTO-modus en handmatige modus) die de bestuurder kan programmeren afhankelijk van het uit te voeren werk. De automatische schakelfunctie is beschikbaar voor ARION 400-tractoren met het CLAAS INFORMATIONS SYSTEM (CIS).

Met de REVERSHIFT-omkeerinrichting zonder koppeling kan eenvoudig van rijrichting worden veranderd via de omkeerhendel onder het stuur en optioneel ook via de multifunctionele bedieningshendel op de rechterarmleuning - bijzonder handig voor voorladerwerkzaamheden. In de CIS uitvoering kan de bestuurder eenvoudig de juiste versnellingen programmeren voor draaimanoeuvres tijdens voorladerwerk of op de kopakker, evenals de startversnelling voor handmatig of automatisch schakelen, afhankelijk van de individuele behoeften. Ook het reactievermogen van de omkeerinrichting kan in negen trappen worden ingesteld. Met de HEXACTIV automatische schakelfunctie is het ook mogelijk de snelheid van de cruise control te programmeren.

SMART STOP is een andere handige functie die ontworpen is om het werk te verlichten. Deze functie ontkoppelt automatisch de transmissie wanneer de rem wordt ingedrukt om de tractor tot stilstand te brengen, en schakelt automatisch weer in de geprogrammeerde startversnelling wanneer het rempedaal wordt losgelaten.

Compact, wendbaar en robuust

De ARION 400 combineert de voordelen van een lange wielbasis van 2,49 m (ARION 410 en ARION 420) of 2,53 m (ARION 430 - ARION 470) met een korte totale lengte. Samen met een stuuruitslag van het voorwiel tot 55 graden zorgt dit voor een uitzonderlijke wendbaarheid - daarbij geholpen door een nieuwe stuurhoekafhankelijke automatische vierwielaandrijving en de optionele variabele stuurverhouding. Ondanks zijn compacte afmetingen garandeert de robuust herontworpen trekker een veilig transport van aangekoppelde werktuigen en een uitzonderlijke stabiliteit voor voorladerwerkzaamheden. Dit is mede te danken aan zijn statische 50:50 gewichtsverdeling zonder extra ballast.

Het bruto voertuiggewicht is nu verhoogd tot 9,0 t, waardoor laadvermogens tot 3,8 t mogelijk zijn. Het nieuwe optionele load sensing systeem levert een hydraulisch vermogen van 150 l/min, wat genoeg is om aan de meest veeleisende consumenten te voldoen. Zelfs bij een brandstofbesparend toerental van 1600 t/min levert hij een vermogen van 110 l/min. In totaal zijn er dus vier hydraulische systemen  beschikbaar, van twee open hydraulische circuits die 60 en 100 l/min leveren naar een hydraulisch load sensing systeem met een vermogen van 110 of 150 l/min. Beide load sensing systemen bieden ook een groter hefvermogen aan de achterzijde van 6,25 ton.

De volledig geïntegreerde fronthefinrichting en de in de fabriek gemonteerde voorladers zijn eveneens een groot pluspunt. Beide kunnen gemakkelijk worden bediend met de multifunctionele bedieningshendel, met de optie om de voorlader te bedienen met ELECTROPILOT (CIS of CIS+) of FLEXPILOT. U hoeft uw hand dus niet steeds te verplaatsen. Het reactievermogen van de ELECTROPILOT kan nu aan de bestuurder worden aangepast. En dankzij de nieuwe automatische detectie van de voorlader hoeft u de hydraulische functies niet meer manueel te schakelen.

Comfort op maat

Net als zijn voorgangers kan de nieuwe ARION 400 op diverse manieren worden geconfigureerd om aan de eisen en toepassingen van de klant te voldoen. PROACTIV voorasvering, mechanische tweepunts cabinevering en diverse stoelopties zijn beschikbaar om het comfort van de bestuurder verder te verhogen. Zowel de voor- als achterhefinrichting en de CLAAS-voorladers zijn bovendien voorzien van trillingsdemping.

Bovendien kan de ARION 400, naast de standaard hoog dak cabine met dakraam of transparant zonnedak, nu ook worden uitgerust met een cabine met laag dak of de baanbrekende PANORAMIC-cabine als optie.  Deze laatste biedt een ongeëvenaard zicht rondom in deze trekkerklasse, evenals een onbeperkt zicht op geheven voorladerwerktuigen, dankzij een doorlopende voorruit van 2,41 m². Deuren met een grote openingshoek zorgen ervoor dat de bestuurder comfortabel en veilig uit de cabine kan stappen. Voor sommige modellen is een cabine met 5 stijlen en een zijruit van breukvast polycarbonaat leverbaar, speciaal ontworpen voor gemeentewerken. Een LED-verlichtingspakket is optioneel verkrijgbaar voor alle cabinevarianten.

De standaarduitrusting van de cabine kan worden uitgebreid met de CIS- en CIS+-pakketten. Beide pakketten omvatten de 10 functies van de multifunctionele bedieningshendel in de rechterarmsteun en een display in de rechter A-stijl, die in de CIS+ versie standaard is uitgerust met een helder CIS-kleurendisplay (optioneel voor de CIS-versie). De CIS+ versie beschikt ook over elektrohydraulische regelventielen. Het CLAAS SEQUENCE MANAGEMENT (CSM) kopakkermanagementsysteem is standaard inbegrepen bij de CIS+ versie.

Af fabriek gemonteerd stuursysteem

Alle Stage V ARION 400-tractoren kunnen af fabriek worden uitgerust met een CLAAS GPS-besturingssysteem dat via de S7-terminal wordt bediend en op het scherm wordt weergegeven. Naast SATCOR en OMNISTAR kunnen verschillende RTK-correctiesignalen worden geselecteerd. AUTO TURN voert draaimanoeuvres op de kopakker volautomatisch uit wanneer dit door de bestuurder is ingeschakeld.

Met ISOBUS-aansluitingen is het ook mogelijk om voor ISOBUS geschikte werktuigen te besturen via een ISOBUS-aansluiting die optioneel aan de achterzijde is aangebracht. De vier vrij toewijsbare functietoetsen bieden een niveau van gebruiksvriendelijkheid dat uniek is in deze klasse en ideaal is voor gebruik met ISOBUS.

En zoals u mag verwachten, is automatische documentatie door TELEMATICS ook beschikbaar voor de Stage V-conforme ARION 400.

De Stage V ARION 400-trekkers kunnen nu al worden besteld bij een CLAAS-dealer of online in de CLAAS-productconfigurator.