Een internationale jury van 26 gespecialiseerde journalisten verkoos de CLAAS AXION 960 CEMOS tot winnaar in de categorie “Duurzaamste tractor van het jaar 2021” in de Tractor of the Year Awards.

Voor CLAAS onderstreept de onderscheiding de relevantie en het unieke karakter van het CEMOS-dialoogsysteem voor tractoren.

Elk jaar reikt een jury van 26 landbouwjournalisten uit 25 landen de Tractor of the Year Awards uit. Normaal gesproken worden de winnaars elk jaar afwisselend gekozen op EIMA of Agritechnica. Vanwege de coronapandemie vond de prijsuitreiking dit jaar voor het eerst virtueel plaats en werd via livestream uitgezonden. Als winnaar in de categorie “Duurzaamste tractor van het jaar 2021” won de CLAAS AXION 960 CEMOS het van 17 andere finalisten. De „Sustainable TotY " -prijs werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt en is bedoeld voor tractoren die zich onderscheiden door hun bijzonder duurzame technologie. „Met de Claas AXION 960 is dankzij het CEMOS-systeem een grote stap gezet richting duurzamere landbouw. Alle technologie in deze tractor is zeer eenvoudig te bedienen. De optimalisatie van techniek en elektronica, niet in de laatste plaats de optimalisatie van de bandenspanning, stelt deze tractor in staat om opmerkelijke brandstofbesparingen te realiseren met een veel efficiëntere capaciteit in het veld en onder alle werkomstandigheden”, verklaarde de jury in de motivering.

CLAAS introduceerde in september 2020 de AXION 900-serie volgens Stage V. Voor het eerst kunnen de grote tractoren optioneel af fabriek worden uitgerust of achteraf worden voorzien van het CLAAS CTIC bandenspanningsregelsysteem en het zelflerende dialoogsysteem CEMOS voor tractoren. Deze kreeg onlangs het label „DLG erkend" voor tot 16,8 procent brandstofbesparing en tot 16,3 procent grotere capaciteit (DLG-testrapport 7096). „We zijn verheugd dat de AXION 960 CEMOS met een pakket argumenten de kritische jury wist te overtuigen", vat Christian Radons, lid van de CLAAS-groepsdirectie en verantwoordelijk voor verkoop en service, samen. „Met onze krachtigste standaardtractor combineren we niet alleen comfort met eersteklas krachtoverbrenging, maar ook met uitstekende algemene prestaties en een hoge mate van duurzaamheid. Het is bewezen dat de unieke CEMOS voor tractoren de efficiëntie aanzienlijk verhoogt. Dit ontlast niet alleen boeren en loonwerkers in tijd- en kostendruk, maar ontziet ook op vele manieren het milieu en de bodem. Dieselverbruik, CO2-uitstoot en schadelijke verdichting in de bodem zijn slechts drie aspecten die vanuit duurzaamheids-perspectief positief worden beïnvloed door CEMOS voor tractoren.”

De grote tractoren van CLAAS uit de AXION 900-serie hebben een vermogensbereik van 325 tot 445 pk en voldoen sinds de herfst van 2020 aan emissie Stage V. CEMOS voor tractoren kan voor de AXION 900 CMATIC, AXION 800 CMATIC en ARION 500/600 CMATIC met CEBIS Touch af fabriek.