CLAAS presenteert nieuwe generatie van de smalspoortractor NEXOS – compact, wendbaar, sterk

Harsewinkel/Bologna, November 2016. Bij speciale gewassen zoals druiven en fruit evenals voor het gebruik bij de plantsoenendienst zijn compacte, wendbare tractoren in tel, die beschikken over krachtige motoren en de bestuurder voldoende comfort bieden bij het gebruik. De nieuwe serie van de beproefde smalspoortractor CLAAS NEXOS combineert deze eisen op een optimale manier. Naast krachtige motoren, compactere afmetingen en een grotere wendbaarheid onderscheiden de nieuwe modellen zich door veel praktische detailoplossingen bij het gebruik van front- en achteraanbouwapparaten, een nieuwe variant voor de versnellingsbak en een optimaal cabinecomfort. CLAAS presenteert de nieuwe NEXOS voor het eerst op de EIMA 2016 van 9 t/m 13 november in Bologna, Italië.

Krachtige motoren
De nieuwe NEXOS generatie omvat 14 verschillende tractormodellen, die zich onderscheiden qua vermogen en afmetingen. Alle nieuwe modellen zijn uitgevoerd met een FPT-4-cilinder-motor, die aangenaam rustig loopt en een grote trekkracht heeft en enorm trillingsarm werkt. Het vermogen van de beschikbare motoren loopt van 75 PK tot 112 PK, respectievelijk tot 103 PK bij de NEXOS VE, die gebouwd is voor het werk in bijzonder smalle wijngaardrijen. In de topmodellen 250 VL en 250 F met CLAAS POWER MANAGEMENT (CPM) bereikt de 103 PK motor bij het gebruik van de aftakas of op de weg tot maar liefst 9 PK extra vermogen (boost) en een maximaal koppel tot 440 Nm. Daardoor is de nieuwe NEXOS serie zo’n 10 % sterker dan de voorloperserie.

Toerentalaanpassing door druk op de knop
Met de elektronische common-rail-inspuiting beschikt de NEXOS nu standaard over een toerentalgeheugen, een tweede toerentalgeheugen is als optie beschikbaar. Het motortoerental kan door op de knop te drukken exact worden aangepast. Bij werkzaamheden met de aftakasapparaten kan daardoor altijd het passende toerental en een grote slagvaardigheid worden gegarandeerd. Bovendien maken de nieuwe motoren langere onderhoudsintervallen mogelijik van 600 in plaats van tot dusver 500 uur.

NEXOS motorvermogen

Model Max. vermogen* (kW/PK) Max. koppel* (Nm)
NEXOS 250
(alleen F en VL)
82/112 (inclusief 9 PK vermogenboost met CPM**) 440
NEXOS 240 76/103 406
NEXOS 230 68/92 366
NEXOS 220 62/85 334
NEXOS 210 55/75 309

* volgens ECE R 120
**CPM (CLAAS POWER MANAGEMENT): extra beschikbaar motorvermogen (Boost) bij CLAAS tractoren, die onder bepaalde bedrijfsomstandigheden beschikbaar is.

Optimale uitlaatgastechniek bij gunstigen afmetingen
De afmetingen van de NEXOS varianten beginnen bij 1 m buitenbreedte bij het model VE voor smalle rijen, bij het model VL voor bredere wijngaardrijen vanaf 1,26 m en voor het gebruik in de fruitteelt zijn er met het model F breedten vanaf 1,45 m beschikbaar. Alle motoren van de verschillende modellen zijn ondanks compacte afmetingen met geavanceerde uitlaatgastechniek zoals dieselroetfilter, dieseloxidatieskatalysator en externer, gekoelde uitlaatrecirculatie uitgerust en voldoen aan de eisen van de EU-uitlaatgasnorm IIIB (vergelijkbaar met Tier 4i).

Wespentaille voor meer wendbaarheid
Voor en achter de vooras hebben alle nieuwe modellen een karakteristieke inspringing, de zogenaamde wespentaille, die reeds bij de grote tractoren van CLAAS nuttig is gebleken. Hierdoor kunnen de wielen verder inslaan en er wordt een kortere draaicirkel bij het sturen mogelijk gemaakt. Een 88 mm korter frontoverstek en een 50 mm langere wielbasis maken de tractoren nog wendbaarder en zorgen bovedien voor maximaal exacte spooropvolging. Ook een als optie leverbare automatische vierwielaandruijving met stuurhoeksensor, die de vierwielfunctie bijvoorbeeld op de keerstrook automatisch uitschakelt vanaf een bepaalde draaihoek, draagt bij aan de bijzondere wendbaarheid van de nieuwe NEXOS tractoren.

Meer comfort voor de bestuurder
Meer plaats en comfort zijn er voor de bestuurder door een aanmerkelijk vlakkere transmissietunnel,  optimaal gerangschikte bedieningselementen en een digitaal kleurendisplay op het instrumentenpaneel. Naast de achterste kabeldoorvoer beschikt de nieuwe NEXOS nu standaard over een kabeldoorvoer naar voren, zodat frontaanbouwapparaten met eigen besturing kunnen worden bediend, terwijl het cabineraam dicht is. De NEXOS F is daarnaast verkrijgbaar als platformvariant.

Nieuwe versnellingsbakvariant
Daarnaast is er een nieuwe versnellingsbakvariant leverbaar, waarbij de mechanische overbrenging met 24 voor—en achteruitversnellingen met de REVERSHIFT omkeerschakeling gecombineerd is. Deze werkt met een elektronisch gestuurde, bijzonder slijtarme lamellenkoppeling. Bij de vijf beschikbare versnellingsbakvarianten van de NEXOS hoort ook in de toekomst de 24 V / 12 R versnellingsbak met REVERSHIFT en TWINSHIFT (twee groepen) in de topuitvoering.

NEXOS versnellingsbakvarianten

 

Aantal versnellingen Versnellingen Groepen Omkeerschakeling Overbrenging
24 V / 12 R 4 3 REVERSHIFT TWINSHIFT
Nieuw:
24 V / 24 R (alleen F und VL)
4 3 REVERSHIFT mechanisch, tweevoudig
24 V / 24 R 4 3 mechanisch TWINSHIFT
24 V / 24 R 4 3 mechanisch mechanisch, tweevoudig
12 V / 12 R 4 3 mechanisch

Nieuwe oplossingen voor de frontaanbou
Ook de nieuwe frontaanbouw biedt veel nieuwe detailoplossingen voor meer flexibiliteit. Zo zijn er als optie voor alle modellen direct op de voorhefinrichting extra hydraulische aansluitingen voor een regelaar en een drukloze retourleiding leverbaar. Als alternatief voor de klassieke aftakasvariant met 1000 omw./min is er bij de nieuwe NEXOS tractoren voor frontaanbouwapparaten ook een spaaraftakas beschikbaar met 540 ECO omw./min.

Hydrauliek voor alle toepassingen
De nieuwe NEXOS is leverbaar met twee hydraulische vermogenniveaus. Een hydraulische pomp met 60 l/min transportcapaciteit verzorgt efficiënt alle hydraulische gebruikers. Voor veeleisende hydraulische aandrijvingen en gecombineerde toepassingen is er een hydraulisch systeem beschikbaar met een 60 l/min pomp voor de regelaars en een 27 l/min pomp voor de achterhefinrichting. In totaal zijn er tot maar liefst vier mechanische regelaars mogelijk. Voor een uitgebreidere regelaaruitvoering kunnen er ook vier elektronische kleppen worden ingebouwd. Deze worden via twee elektronische tuimelaars en de ELECTROPILOT kruishendel bediend. Alle elektronische kleppen beschikken over een hoeveelheidregelaar, de tuimelars extra over een tijdsbesturing.

Gewichtsbegrenzing op 3,5 t mogelijk
Om de NEXOS in bepaalde landen ook met BE-rijbewijs te kunnen rijden, kan het maximaal toegestane gewicht woden beperkt tot 3,5 t. Dat is met name voor het gebruik voor plantsoenendiensten van belang.

De nieuwe CLAAS NEXOS smalspoortractoren komen vanaf voorjaar 2017 van de lopende band!